DONDURMA NASIL YAPILIR


Haziran ayının ortası dondurmama normal mev-siminin başlangıcı sayılır. özellikle çocukların üzerine çok düştüğü bu gıda maddesi; zenginleştirilmiş sütun şeker, harç ve aroma maddeleri, bazen de yumurta katılıp dondurulması suretiyle elde edilen değişik aromalı bir süt mamulüdür. Yapısına giren maddelerin miktarına ye işleme tekniğine göre bir çok çeşidi vardır. Pek çoğunun yapısında sütteki maddeler daha: yoğun bir halde bulunur. Ayrıca yapıya şeker, çeşitli aroma ve harç maddeleri girer. Bunlar reçetelerine göre hesaplanıp bir araya getirildiğinde dondurmanın esas unsuru olan «miks»i meydana getirir.

Dondurma yapımında önce miks hazırlanır. Çeşidine göre bileşimine giren maddelerin hesaplanması yapılır. Sonra miks tankında tekniğine uygun biçimde karıştırılır. Ardından miks pastörizasyona tabi tutulur. Kaba parçacıkları süzülerek ayrılır. Daha sonra özel dondurucularda, tipine göre; karıştırılarak, döndürülür. Bu arada kitleye bir miktar hava da karışır. Bunun sonucunda sade dondurmalarda % 80-90 ora-nında bir hacim artışı görülür, 6-24 saat bırakılarak sertleştirlir. Sonra pazarlanır.

Ülkemizde yapılan dondurmaların çoğu ilkel bir şekilde işlenmektedir. Sıcak havalarda, kalabalık yerlerde, özellikle okul çevrelerinde seyyarlarca satılan dondurmaların ne katıldığı belli omayan, bazen zararlı boyaları da ihtiva eden mikslerle yapılanları çok bozuktur. Üstelik bunlar nefis dondurma diye satılmaktadır. Böyle dondurmalar sık sık bilhassa küçük-lerin hastalanmasına ve zehirlenmelere sebep olmaktadir.